Televizyon alırken dikkat edilmesi gerekenler 2022 kriterler şöyledir;
TV Modeli
Geçmişten günümüze kadar sürekli yenilenerek ve gelişerek teknolojinin geldiği son noktaya bizleri taşıyan, farklı marka ve model altında üretilen, özellik, çözünürlük, ekran kalitesi ve ekran boyutu bakımından çeşitlilik arz eden birçok televizyon üretilmiştir. TRT yurtdışından ihraç edilen tv başına 2022 yılı 8 € bandrol ücreti almaktadır. Yakın tarihten itibaren üretilmiş televizyon modelleri şunlardır;
Plazma TV : HD Ready ve Full HD olarak üretilen ilk ince ekranlı tvlerdir. Bu panellerde, iki cam tabaka arasındaki gazın elektrik ile etkileşiminden oluşan ultraviyole ışınının RGB renklerine sahip binlerce piksel oluşturmasıyla görüntü vermesi elde edilir. Bu televizyonların arıza durumunda tamiri pek de mümkün olmamakla birlikte kullanım ömrü yaklaşık 60000 saatliktir ve diğer televizyonlara göre çok daha düşüktür. Televizyon alırken bu detayı atlamamanızı tavsiye ederim.
LCD TV : Plazma tvnin aksine sıvı kristal katmandan oluşan panel içerisine elektrik etkileşimi sağlanarak rengi ve şeffaflığı oluşturulur, Görüntü oluşması için de florasan vasıtası ile ışık vererek ekranda gözü yormayan keskin ve net bir görüntü sağlanmış olur. Bu televizyonlarda arıza durumunda tamiri mümkün olmakla birlikte, direk karşıdan bakışta görünen net görüntü, diğer açılardan baktığınızda kararma ve yansımadan dolayı pek görünmeyebilir.
Led TV : LCD TV ile aynı teknoloji kullanılır yalnızca görüntünün sağlanması için floresan yerine kaliteli led aydınlatmalar kullanılır. Enerji verimliliği açısından daha avantajlı olan bu modeller çok daha ince yapısı ile yenilenen teknoloji olarak üretilmiştir. LCD TV nin geliştirilmiş modeli olan LCD TV ler, kontrast, netlik ve 3d konularında daha iyi olmasının yanı sıra daha uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
Smart TV : Yenilenen teknoloji ile internete bağlanabilme, usb bağlantısı ile video izleyebilme, hatta uzak bağlantı ile ekran yansıtma gibi özelliklerin olduğu Smart özelliğe sahip televizyonlardır. Sistem özellikleri çeşitlilik arz eden bu tvlerde özellikler arttıkça aynı oranda fiyatlandırmada artmaktadır. Günümüzde Smart özelliği olmayan tv kalmamıştır. oldukça kullanışlı ve iş görürlülüğü yüksek olan bu tvlerde diğer cihazlar gibi internet bağlantısı sırasında güvenlik problemleri vardır. Televizyon alırken bu özelliiğin önemli olduğunu özellikle belirtmek isterim.
OLED TV : İçerisinde organik ışık yayan diyotlar kullanıldığı için ekstra bir aydınlatmaya ihtiyaç duymayan tvlerdir. Bu sebeple LED TV den sonra çıkan yenilenmiş görüntü kalitesi olarak piyasaya sunulmaktadır. Oldukça ince ve hafif yapısı ile göze çarpan bu tvler çok daha hızlı ve en iyi görüntü kalitesine sahiptirler. 4K ve 8K çözünürlüğe vede HDR teknolojisine ile bölgesel aydınlatma teknolojisine sahip olan bu tvler, piyasada artan fiyat politikasından dolayı bir hayli pahalı ürünler arasında yerini almaktadır. Son teknoloji ürünü olarak 2022 piyasasında 4K modelleri ile ülkemizde en çok tutulan televizyon çeşididir.
QLED TV : Kuantum ışık yayan diyot teknolojisi ile bölgesel aydınlatma özelliği ile geniş bir renk yelpazesine sahip olan bu tvler diğer tv lerden daha parlak ve daha gerçekçi bir görüntü sunmaktadır. 4K ve8K çözünürlük ile HDR teknolojisine sahip olan bu tvler, resim kalitesi bakımından OLED TVlerden bir adım geride gelmektedir.
TV Seçimi
Televizyon almadan önce kullanım alanının belirlenmesi alınacak olan tv özelliklerini belirlememizde yardımcı olacaktır. Örneğin, İşyerleri ve ofis ortamları için kablosuz bağlantı(DLNA) özelliği olan, geniş format desteği sağlayan, usb bağlantısı ile dosya, belgelerin ve slaytların geniş bir ekranda sunulabileceği ve iyi bir görüntü kalitesine sahip televizyon seçimi yapmak gibi. Veya ev ortamları için UHD ve OLED gibi yüksek kaliteli görüntü özelliklerine sahip olması, içerisinde dahili uydu alıcısının bulunması, oyun konsolu kullanımı için HDMI 2.1 bağlantı arabiriminin olması gibi. Özellik seçimi yapıldıktan sonra güvenilir bir markanın ihtiyaçları karşılayan ve günümüz teknolojisine uygun bir modeli seçilerek, servis ağı yaygın ve uzun garanti sürelerine sahip kaliteli bir televizyon almak için ikinci adım atılmış olur. Enerji tüketim verileri göz önünde bulundurularak seçilen tvler ay sonundaki fatura süprizinin önüne geçmektedir. Televizyonun kullanılacak olan ortama uygun boyutta olması kullanıcı memnuniyeti açısından önemlidir. Bu boyutu seçebilmek için en önemli kriter televizyona olan izleyici uzaklığının belirlenmesidir. Televizyonum kaç inch nasıl hesaplanır? Bunun hesabı şu şekilde yapılır;
Televizyonun çapraz olarak sol üst köşesinden, sağ alt köşesine uzatılan diyagonal çizgi uzunluğu, 2 ve 2.5 ile çarpıldığında ideal uzaklık belirlenmiş olur. Örneğin 50”(inç)lik yani 127 cm genişliğe sahip bir televizyon için izleyici seyir mesafesi 254cm ile 317.5cm arasında olmalıdır. Bütün bunların yanı sıra televizyonun sistem özelliklerine de dikkat edilmesi gerekir. Mesela Hertz(HZ) görüntü tarama hızının yüksek olmasına 3D’yi destekliyor olmasına, en az 4K çözünürlüğe sahip olmasına, işlemci ve hafıza özelliklerine ve hatta hoparlör ses çıkış birimlerinin yüksekliğine dikkat etmek gerekir.
Bütün bunlar sıfır Televizyon alırken dikkat etmemiz gerekenler özelliklerdir. Televizyon alım satım konusunda merak ettiklerinizi yorumlarda bize sorabilirsiniz. İkinci el televizyon alan yerler, televizyon alan dükkanlar,2, el tv alanlar, sıfır tv alan yerler hakkında bilgi almak istersenizde 0532 270 18 82 numaradan bize ulaşabilir. Fiyat aşabilirsiniz.