Teknolojinin gelişmesi alışveriş alışkanlığımızıda değiştirmiştir. Oturduğumuz yerden cep telefonumuz ile istediğimiz ürünü araştırabiliyor, satın alabiliyor, kapımıza kadar getirtebiliyoruz. Bu şekilde alışverişin avantajları olduğu kadar dezavantajlarıda vardır. Alışveriş esnasında iyi niyetmizi suistimal edecek olan insanlar kolay kazanç elde edebilmek için malesef internet dolandırıcılığı yöntemine başvuruyorlar. Satmak istediğimiz ürünü, çeşitli kelime oyunları ve yöntemler ile elimizden bedelsiz şekilde almaya çalışmaktadırlar. Bazende bedelini ödediğimiz ürün yerine başka ürün göndererek bizleri maddi magduriyete uğratmaktadırlar.Kötü niyetli insanların dolandırıcılık amaçlı geliştirdiği bu yöntemleri tecrübelerimize dayanarak sizlere aktarmaya çalışacağız.
7 yılı aşkın ikinci el elektronik alım satım tecrübelerimize dayanarak sizlere gerek başımıza gelen gerek diğer çalışma arkadaşlarımızın başına gelen dolandırıcılık yöntemlerini anlatmaya çalışacağım. Kötü niyetli insanların internet satış platformalarındaki açıklardan, satıcı yada alıcıların iyi niyetlerinden faydalanarak çeşitli yöntemler geliştirmişlerdir. Her geçen gün o kadar değişik yöntemler kulağımıza geliyorki hızlarına yetişemiyoruz. İnternetten alışveriş yaparken dolandırılmak istemiyorsanız makalemizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim. Bu olumsuz durum ile karşılaşmamanız için bildiğim yöntemler maddeler halinde sizin ile paylaşacağım. (Bu yöntemlerin isimlerinin bazılarını aramızda konuşurken kendimiz bulduk. Tdk sözlüğünde yeri yoktur.)
Bu yöntem daha geniş çaplı dolandırıcıların geliştirdiği bir yöntemdir. Daha büyük vurgun yapan ve mağdurları daha çok zarara uğratan ve çeteleşme gerektiren bir yöntemdir. Kötü niyetli olan bu kişilerin hedeflerinde, internet üzerinden satış yapan ve satış konusunda tecrübesiz olan kişiler vardır. Bu yöntemin konusu, başkasının parası ile başkasının malını al ve uzaklaş. Örnek vermek gerekir ise, önce internet satış sitelerinden bir kurban seçiyorlar ve ardından bilgisayarı kendileri alacakmış gibi pazarlık yapıyorlar. Anlaşma sağlandıktan sonra ben parayı göndereyim sen kargoyu ver diyor. İkinci aşamada internet satış sitelerine piyasasından uygun fiyata, hali hazırda olmayan herhangi bir ürünü satışa çıkarıyorlar. Çıkan müşteriye bilgisayarın çok alıcısı var benimde aciliyetim var sen ücretini gönder ben hemen kargoya vereceğim diyor.
Burda mağdur olan kişi uygun fiyata bilgisayar aldığını zanneden ikinci kişi oluyor. Hesabına ödemeyi alan ilk mağdur kargoyu dolandırıcının adresine gönderiyor. İkinci mağdur ödemeyi yapıyor ve kargoyu bekliyor. Bu durumda ödemeyi alan ve kargoyu gönderen arkadaş her ne kadar mağdur olmamış gibi görünsede para şahsi hesabına yatıyor ve malesef dolandırıcı muamelesi görebiliyor. Dolandırıcı hiç bir leke almadan bu işten sıyrılıyor. Bu dolandırıcılık yönteminden korunmak için kesinlikle kurumsal üyeliği olmayan (sahibinden.com) için söylüyorum) satıcılardan ön ödemeli alışveriş yapmamalıyız. Ürün satarken ödemeyi kargoyu kimin adına gönderdiysek o kişinin hesabından istemeliyiz. Ürün satarkende kargo kimden geldi ise ödemeyi o kişinin adına yapmalıyız.
Bu dolandırıcılar adındanda anlaşılacağı üzere çoğunlukla yabancı uyruklu vatandaşların başvurduğu bir dolandırıcılık yöntemidir. Hedeflerinde internet satış sitelerinde satışa sunulan yüksek meblağlı bilgisayar, fotoğraf makineleri, cep telefonları sahipleri bulunmaktadırlar. Bu kişiler genellikle sahibinden.com sitesinde satışa sunulan ürünlere, tabiri caiz ise salça olurlar.İlk olarak satıcının telefon numarasına “Selam aleyküm ı saw your apple macbook on sahibinden.com website, are you ready to sell the macbook” ya da benzeri bir mesaj gönderirler. Whatsapp profil resminde genellikle Amerika’lı asker resmi ya da alımlı bir bayan resmi kullanırlar.
Selam aleyküm ile konuya başlamalarının sebebi bende müslümanım size benden zarar gelmez izlenimi vermektir. Aslında geçici görev ile Türkiye’de bulunduklarını, Nijerya da bulunan kardeşine araştırma için bilgisayar gerektiğini söylerler. Hatta ilana girilen fiyatın bir tık üstüne bile teklif ederler. Nijerya’ya kargolamanız halinde extra 100 dolar artı ücret ödeyeceklerini söylerler.
Eğer kabul ederseniz sizden iban, isim soyisim isterler ve odeme yaptıklarına dair bir dekont gelir. Uluslar arası alışveriş kurallarına göre kargoyu vemeniz halinde paranın hesabınıza geçeceğini söyleyerek sizi ikna etmeye çalışırlar. Türkiye’den Nijerya’ya kargo maliyetinin 100 dolar olmayışı daha çok para geleceği ümidine kaptırabilir. Nijerya demelerinin sebebi benim düşünceme göre o bölgede bulunan yasalardaki açıktan dolayı olabilir. Bu düzenbazların oyununa gelmek istemiyorsanız yazdıkları anda hemen engelleyebilirsiniz.
Kargo dolandırıcıları bir çok kez haberlere konu oldu. Bizzat benimde mağduru olduğum bu yöntem bir anlık dalgınlık sonucu başıma geldi. Bu kişilerde kurbanlarını sahibinden.com sitesinden buluyorlar. Önce yüksek meblağlı bir bilgisayar, fotoğraf makinesi ya da cep telefonu buluyorlar ve gerçekten alacaklarmış gibi kıran kırana bir pazarlık yapıyorlar. Pazarlık tabiki satıcının galibiyeti ile sonuçlanıyor. Dolandırıcı başka şehirde olduğunu kargoyu gönderebilirseniz ücreti hemen ödeyeceğim diyor. Tabii ki satıcı temkinli ve buna yanaşmıyor. Dolandırıcı o halde bulunduğu şehirde (Bursa) tanıdığı var ise ona göndermesini, kendisininde ondan nakit ödeme karşılığı alabileceğini söylüyor.
Mantıklı gelen bu teklif karşısında satıcı teklifi kabul ediyor. Arkadaşı ile iletişime geçerek kargoyu onun adına gönderiyor. Dolandırıcı planının öldürücü darbesini vurmak üzere satıcıya “Acelesinin olduğunu gönderdiğinizin kanıtı olarak kargo teslim fişinin resmini istiyor.” sizde kanıtlamak amacı ile belgenin resmini atıyorsunuz. Kargo takip numarasından teslim alacak kişinin adını öğrenerek sahte kimlikle o kişi adına kargoyu teslim alıyor. Bu kişiler sistemlerini biraz daha geliştirerek kargo firmalarının sistemlerine girmiş ve olayı biraz daha sistematik hale getirmişlerdir. Bu Dolandırıcıların ağına düşmemek için kesinlikle kargo bilgisini vermeyin ve kargo firmasına gönderiyi ev adresine yapmalarını isteyin.
Bu yöntem daha çok İstanbul içersinde karşılaşılan bir yöntem. Dolandırıcı alışveriş sitelerinden ulaştığı kişilere ürüne talip olduğunu, yalnız işlerinin çok yoğun oldunu söylerek sizden ürünü getirmenizi çok kibar bir dille istiyor. Bu konuşma esnasında kuyumcuları, beyaz eşya mağzaları olduğunu söyleyerek güven sağlıyor. Siz ürünü adresine götürdüğünüzde özür dileyerek acil hastaneye gitmesi gerektiğini, ürünü orada ki herhangi bir dükkana bırakmanızı, ödemeyide kuyumcudan almanızı söylüyor. Eğer inanır da ürünü herhangi bir dükkana bırakırsanız, hemen arkanızdan gelerek “benim adıma paket bırakmışlar ben onu alayım” diyor ve alıp gidiyor. Sizin para almaya gittiğiniz kuyumcunun olaydan haberi olmadığını öğrenince hayal kırıklığı yaşıyorsunuz. Müşteri ile yüz yüze alışveriş yapmayı tercih ederseniz bu yöntem ile mağdur olma olasılığınız düşüktür.
Get ile alışveriş Sahibinden.com sitesinin alıcı ve satıcıyı güven altına almak adına geliştirdiği bir yöntemdir. Alıcı ödemeyi yapar ve para sahibinden.com bünyesinde kalır. Satıcı kargoyu yapar alıcının eline geçmesini bekler. Alıcı ürünü alır kontrol eder ve 3 iş günü içersinde onay verirse ödeme satıcıya geçer. Bu kısma kadar her şey normal, her iki tarafta alışverişten memnundur. Alıcı eğer kötü niyetli ise ürünün bozuk olduğunu, eksik geldiğini belkide elindeki bozuk ürün ile değiştirerek geri iade edebilir. İade durumunda para alıcının hesabına geri yatıyor. Böyle bir durum ile karşılaşmanız durumunda hiçbir hak iddia edemiyorsunuz. Çünkü ne alırken nede kargoya teslim ederken ürünü kontrol edecek bir birim bulunmuyor. Sahibinden.com %9 get komisyonunu alıyor ve gerisine karışmıyor. Get ile alışveriş güvenli mi? düşünmek gerekir. Yüz yüze alışveriş her zaman en garanti yöntem.
Kapora dolandırıcığı en kolay ve en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. İkinci el alışveriş sitelerinde değerinden daha ucuz bir ürün gördüğünüzde temkinli olmanızda fayda var. Bu dolandırıcılar 10.000 ₺ tutarındaki ürünü sanki bilmiyorlarmış gibi 7000 ₺ ye satışa çıkarıyorlar. Bunu gören alıcılar bir an önce ucuz ürünü almak için satıcı ile irtibata geçiyorlar. Dolandırıcı ürünün taliplisinin çok olduğunu, vadesi gelen ödemelerinin olduğunu söyleyerek tabiri caiz ise ortalığı kızıştırıyor. Unutmayın kapora dolandırıcıları genellikle kaporayı kendileri teklif etmezler, sizden beklerler. Ürünü bedelinden daha ucuza almak isteyen alıcı(lar) kapora göndererek ürünü ayırttırdıklarını zannederler. Bu yöntem ile günde 50 kişiden çok rahat şekilde kapora adı altında para toplayabilirler. Bu kişiler daha çok kişiye ulaşabilmek adına genelde büyükşehirlere uzak illerden ilan açarlar .Görmediğiniz ürüne para vermeyin.
Eğer ki dolandırıldığınızı düşünüyorsanız ve bundan eminseniz. İlk olarak yapmanız gerekenler;
Zamanın ünlü dolandırıcılarından olan Sülün Osman’ın malesef ki çok acı bir itirafı var. “Ben sadece beni dolandırmaya çalışanları dolandırdım” o yüzden Dimyat’a pirinçe giderken evdeki bulgurdan olmaya gerek yok. Alışveriş esnasında son derece dikkatli olmalıyız. Ürünü görmeden para vermemeliyiz. Ürünü kimden aldıysak parayı ona vermeliyiz. Ya da ikinci el bilgisayar, ikinci fotoğraf makinesi ve ikinci el cep telefonu satın alma konusunda 7 yıldır hizmet veren firmamızdan destek alabilirsiniz. Bizi aramadan ikinci el ürünlerinizi satmayın.
Sizde daha önce böyle bir dolandırma olayları ile karşı karşıya geldiyseniz, tecrübelerinizi konu altında ki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Aynı hataya başkaları da düşmesin diye alınan tedbirler ve dikkat edilmesi gereken ne varsa yorum bölümünden düşüncelerinizi paylaşmanız çok yerinde bir karar olacaktır. Şimdiden paylaşımlarınız için teşekkür ederiz.