Fotoğraf makinesi, ışığı ölçer ve kullanıcıya bilgi verir. Kullanıcı da bu bilgileri yorumlayarak diyafram enstantane ve iso’yu ayarlar. Fakat her seferinde bu değerleri tek tek ayarlamak, bazen zaman kaybına, bazen de anı kaçırmanıza sebep olur. Bu sebeple kamera da çekim modları seçeneği bulunuyor. Bu seçenekler sayesinde bazı değerleri kamera sizin yerinize otomatik olarak ayarlar. Böylelikle anı kaçırmadan rahatlıkla fotoğraflarını çekebilirsiniz. Fotoğraf makinesi çekim modları hakkında
Çekim modları, Otomatik modları değil de yaratıcı notları tercih etmeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Diyafram, öncelikli modu iyice kavradıktan sonra diyaframın fotoğrafa etkisini öğrenip yavaş yavaş enstantane öncelikli moda geçebiliriz.
Fotoğraf çektiğimiz sırada makinemizin perdesinin açılıp kapanma hızını temsil etmektedir ve enstantane değeri arttırdıkça perdemiz daha hızlı bir şekilde açılıp kapanır. Eğer ki bu değeri azaltırsak bu durumda enstantane süresi artar ve perde daha yavaş bir şekilde kapanmış olur. Peki bunun fotoğrafımız da nasıl bir etkisi olur diye soracak olursanız, Örneğin hareket halindeki bir nesne yüksek enstantane değeri çekilecek olursa fotoğrafın hemen her yeri tamamen net bir görüntüye ulaşır. Fakat enstantane değerini düşürdüğümüz zaman ise fotoğrafın, belirli alanları net iken bazı bölgelerde hareketten dolayı bulanıklık görüntü oluşur. Biz bu hareket bulanıklığını engellemek için enstantane süresini arttırmalıyız. Enstantane ayarı yapılırken, değişim gösteren sayısal değerler, bizim bir saniyemizin bölünmüş halidir.Mesela enstantaneyi azaltırsak 1 değerine ulaşırız. Bu bizim perdeyi 1 saniye boyunca açıp kapatacağımız anlamına geliyor. Eğer ki değer artırılırsa bu sefer saniyenin 1/50 ya da daha da arttırırsak saniyenin 1/125 gibi değer sürekli artmaktadır ve bu bilgi ile de şunu yapacağız. Örneğin hareketli bir objeyi çekeceğimiz sırada net bir görüntü elde etmek için enstantane değerini artırmamız gerekiyor ki hareket bulanıklığını engelleyip ve daha net fotoğraflar çekebilelim.Örneğin hareketli bir objeyi çekeceğimiz sırada net bir görüntü elde etmek için enstantane değerini artırmamız gerekiyor ki hareket bulanıklığını engelleyip ve daha net fotoğraflar çekebilelim.Örneğin hareketli bir objeyi çekeceğimiz sırada net bir görüntü elde etmek için enstantane değerini artırmamız gerekiyor ki hareket bulanıklığını engelleyip ve daha net fotoğraflar çekebilelim. Çekim modları
Diyafram, lens genişliğidir. Sembolu F ile tanımlanır. Lensin yanında, örneğin F/1.8 yazar. sayı arttıkça diyafram daralır. F/1.8 daha geniş diyafram iken, F/16 ise daha kısık bir diyafram anlamına gelmektedir. İki lensi yan yana koyduğumuz zaman daha küçük sayı değerine sahip olan daha geniş diyaframlı bir lens anlamına gelmektedir. Diyafram, çekmiş olduğumuz fotoğraflarda alan derinliği etkilemektedir. Alan derinliği elde etme konusunda diyafram bizim için çok önemli ve lens tercihi yaparken de geniş diyaframlı bir lens tercih etmemiz daha doğru ve görsel olarak estetik fotoğraflar elde etmenizi sağlayacaktır. Peki her zaman mı? Hayır, her zaman değil. Şöyle ki, bazı sahnelerde geniş diyaframlar fotoğraf çekmeye ihtiyaç duyarız. Örneğin, portre çekiminde sadece gözler ve yüz odaklı olsun isteriz. Ama ama manzara fotoğrafı çektiğinizde her yer net olsun isteriz. Böyle bir durumda tabiki diyafram değerini arttırır ki her yer net olsun. Böylece sahneye göre aslında kullanacağınız diyafram değeri de değişmektedir. Her lensin kendine ait farklı diyafram değeri vardır. Şöyle ki, bazı lensler F1.8 den başlar, bazı lensler F/1.4 den başlar, bazıları ise F/4 ten başlıyor. Bu bilgiyle beraber geniş diyaframlı bir lense ihtiyacınız varsa F/1.8 den veya F/1.4 ten başlayan bir lens tercih etmeniz daha doğru olacaktır.
Bütün fotoğraf makinelerinin içerisinde cep telefonları da buna dahil, görüntünün oluşmasını sağlayan sensör vardır. Bu sensör ışığı algılar ve görüntü oluşturur. İso değerinin arttırılıp azaltılması ile sensörün hassasiyeti değiştirilmiş olunur. İso değeri artırılarak karanlık ortamda yapılan çekimin aydınlık gözükmesi sağlanacağı gibi, değer azaltılarak da göz alıcı aydınlıktaki ortamların ışığının normal biçimde görüntüye aktarılması sağlanır.
Fakat iso’nun fotoğrafınıza şöyle bir dezavantajı da vardır. Eğer ki İso yu çok fazla arttırırsak fotoğrafımız da kumlanma dediğimiz, netliğini kaybettirici çeşitli etkilere neden olur ve bu da fotoğrafınızın kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden de iso değerini olabilecek en minimum seviyede tutmak her zaman daha iyidir.
Fotoğraf makinesi çekim modları hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. İkinci el fotoğraf makinesi alım satım, 2, el fotoğraf makinesi alan yerler, fotoğraf makinesi alan dükkanlar hakkında sorularınız olur ise yorumlarda ya da internet sitemiz üzerindeki numaralardan bizlere ulaşabilir fiyat alabilirsiniz.