+90 532 270 18 82
7/24 Çağrı Merkezi
İstanbul, Türkiye
7/24 Bize Ulaşabilirsiniz

E-Ticaret

Posted by: İlker KOÇ
Category: Bilgiler

E-ticaret firmalar ve kişiler açısından yüksek avantajlar sağlamaktadır. Fiziksel olarak maliyetlerin azalması ve pazarın geniş bir kısmına çok kısa zamanda ulaşabilme imkanına olanak sağlamaktadır. Türkiye’ e-ticaret siteleri bu sebeple çok fazla çeşitlilik göstermektedir. Pazarın her alanında internet üzerinden satış yapılabilmektedir. İnsanların günlük yaşam temposu arasında işlerini kolaylaştırmakta çok rahat bir şekilde alışverişlerini yapmaktadırlar. Türkiye’de kullanılan en iyi e-ticaret siteleri arasında bulunan firmalar;

  • Amazon.com
  • Sahibinden.com
  • Hepsiburada
  • Gittigidiyor

• Türkiye’de 2022 yılı içerisinde online e-ticaret alışveriş kapasitesi 161 milyar ₺ olarak açıklandı. Pandemi sürecinde insanların çoğunlukla evlerinde vakit geçirmesi alışveriş hacmini geçen yıllara göre 4 katı artmasına sebep olmuştur. Dünyada Türk ihracat sayısının azımsanamayacak etkisi vardır. Bunun başlıca sebebinin Türk Lirasının Dolar karşısında değer kaybetmesi olarak gösterilmektedir. Türkiye’ önde gelen e-ticaret siteleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Hangi sitelerde internetten satış yapabiliriz?

AMAZON

Dünya’da çalışma alanı en fazla olan site 2022 sıralamasında Amazon’dur. Son zamanlarda adından fazlasıyla söz ettirmekte olan e-ticaret sitesi alışveriş hacmi ile bu ünvanı hak etmektedir. Güvenilirliği ve müşterilerine sağladığı olanaklar liderliği elinde bulundurmasının sebebidir. ABD kaynaklı olan firmanın kurucusu Jeff Bezoss’tur. Yaklaşık olarak 154,100 kişiye istihdam sağlamaktadır. 50,3 Milyar dolar bütçesi bulunan Amazon 1994 yılında kitap satarak piyasaya girmiştir.

SAHİBİNDEN.COM

Türkiye’de e-ticaret denildiği zaman aklımıza gelen ilk firma Sahibinden.com’dur. İkinci el alışveriş sitesi olarak kurulmuştur. İkinci el oto alım satım konusunda piyasaya yön vermektedir. Çoğunlukla bireysel kullanıcıların ihtiyaçlarına ışık tutmuş ve amacına ulaşmıştır. 2000 yılında Aksoy Grup tarafından kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. 4,8 milyar dolar değeri bulunan site otomotiv ve emlak sektöründe Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. İkinci el ürün alım satım konusunda insanların ek gelir elde etmesine ve ekonomik açıdan bir nebze rahatlamasına sebep olmuştur.

HEPSİBURADA.COM

Hepsiburada internet satış platformu daha çok kullanılmamış olan sıfır ürünlerin satışında tercih edilmektedir. Alıcı ve satıcı arasında köprü görevi gören firma, satıcıların satış grafiğine bağlı olarak belli bir komisyon karşılığında pazarda hizmet vermektedir. Türkiye’de rekabetin üst seviyede olmasından dolayı liderlik sürekli olarak el değiştirmektedir. 1998 yılında Doğan Holding bünyesinde kurulan Hepsiburada.com hissesinin tamamını Hanzade Doğan Boyner’e devretti. İstanbul Şişli yönetim merkezeli olan firma yaklaşık olarak aylık 100,000.000 dan fazla ziyaretçi almaktadır. Hepsiburada.com kendi bünyesinde alt firmalar oluşturmuştur.

  • HepsiJet
  • HepsiPay
  • Hepsiexpress

GİTTİGİDİYOR.COM

Popüler ticaret siteleri arasında Gittigidiyor iyi bir konumdadır. Sektörün önde gelen firmalarındandır. Türkiye’de e-ticaret yapmak denilince akla gelen ilk firmalardandır.  Alıcılar ve satıcılar arasında bir köprü oluşturmak amaçlı kurulan site Serkan Borançlı, Burak Divanlıoğlu ve Tolga Kabataş tarafından  kuruldu. 2007 yılında Dünya devi Ebay Gittigidiyor’a ortak oldu. Gittigidiyoru diğer firmalardan ayıran en önemli özelliği alıcı ve satıcılar arasındaki para trafiğini güvenli hale getirerek sıfır risk mantığı ile alışverişleri gerçekleştirdi. İnternetten satış için açılışa gerek var mı? Gittigidiyor’da satış yapmak için şirket sahibi olmanıza gerek yoktur.

Türkiye’de e-ticaret yapmak için öncelikle ticari hacmimizi belirlemeliyiz. Ardından hangi ürünü satacağımızı ve bu ürünü rekabet koşulları içersinde nerden temin edeceğimizi tespit etmeliyiz. İnsanların internetten alışverişe olan güveni gün geçtikçe artmaktadır. Farklı farklı talepler oluşmaktadır. Önemli olan bu taleplere doğru ürün ve doğru fiyat ile karşılık vermek gerekir.

E-ticaret yaparken dikkat etmemiz gerekenler;

Maliyet Hesaplama; Satmak istediğimiz ürün ile piyasada oluşan rekabaete ayak uydurmak için maliyeti doğru hesaplamalıyız. Nakliye giderleri, işgücü maliyeti, kira yı hesaba katmalıyız.

Doğru fiyatı belirleme; Satacağımız ürünü hangi platformlarda satacağımıza karar verdikten sonra kargo, satıcı komisyonu ve iade riskini göz önünde bulundurarak doğru fiyatı belirlemeli ve zarar etmemeye çalışmalıyız.

Müşteri Memnuniyeti ; Müşteri memnuniyeti ticaretin devamlılığı açısından son derece önemlidir. Memnuniyetsiz müşteri kaybedilen kazanç kapısıdır. Bu sebeple kaliteli ürün, kargolama aşamasında doğru paketleme, ürün içeriği hakkında yanıltıcı bilgilerden kaçınma ve satış sonrası desteği sunmak son derece önemlidir.

E-ticaret yapmak için satmak istediğiniz ürün hakkında bilgi, bütçe ve bir adet bilgisayar tüm ihtiyacınızı karşılayacaktır. İkinci el bilgisayar temin etmek isterseniz bizi arayabilir fiyat alabilirsiniz. İkinci el bilgisayar alan yerler, ikinci el bilgisayar alanalar, 2el bilgisayar alım satım konusunda bizleri arayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

WhatsApp WhatSapp Hattı