+90 532 270 18 82
7/24 Çağrı Merkezi
İstanbul, Türkiye
7/24 Bize Ulaşabilirsiniz

Fotoğraf Makinesi ve Lens Tavsiyeleri 2022

Posted by: İlker KOÇ
Category: Tavsiyeler

Dijital Fotoğrafçılık

Dijital fotoğraf makineleri Kompakt, Aynasız ve DSLR (digital single lens reflex) objektifi değişebilen profesyonel makineler olarak 3 kategoriye ayrılıyor.

  • Kompakt Fotoğraf Makineleri; Ufak stabil yanımızda kolaylıkla taşıyabileceğimiz, yüksek optik zoom özelliği sunan, video çekim performansı sunan makinelerdir. Daha çok seyahatlerde ve gezilerde tercih edilen modellerdir.
  • Aynasız Fotoğraf Makineleri ; Aynasız makinelerde sensör daha küçüktür. Makinelerin ebatları daha ve video çözünürlüğü daha iyi olan makinelerdir. Daha çok vlog, youtube ve sosyal medya alanlarında kullanılmaktadır.
  • DSLR Fotoğraf Makineleri ; Dslr fotoğraf makineleri diğer iki modelden daha kullanışlı ve özellik bakımından iyi olduğu için kullanıcılara bu modelleri tavsiye etmekteyiz. Dslr fotoğraf makineleri ile düğün çekimi, ürün çekimi, video çekimlerde kullanabiliriz.

Hangi Lensi Almalıyım?

Fotoğrafçılıkta önemli olan şeyler ışık, objektif sensördür. Biz fotoğrafçılıkta hep objektifin önemli olduğunu savunmuşuzdur. Tabir-i caiz ise ‘at değil nal önemli’ diyoruz. Fotoğrafçılıkta iyi sonuç elde etmek istiyorsak, iyi objektif almak gerekiyor. Fotoğraf makinesinin Lcd ekranının dönmesi, dokunmatik özelliğinin olması, wi-fi bluethoot olması, çözünürlüğünün çok iyi olması, 4k video çekmesi bunlar çekeceğimiz objeyi değiştirmeyeceği için, özellikler bakımından bunlardan önce, önceliğimiz objektif olmalıdır. Güzel objektif, keskin lens alırsak, güzel sonuçlar elde edeceğiz. Güzel objektiften kastımız düşük diyaframlı lensleri tercih etmeliyiz. Daha dar diyaframlı objektiflere göre fazla ışık aldığından, vereceği sonuç fotoğraf ve videoda daha iyi olacaktır. Dolayısı ile bütçemizi fotoğraf makinesinin özelliklerine göre değil de lense göre seçim yapmalıyız.

Fotoğraf Makineleri Tavsiyeleri

Fotoğraf makinesi alım yaparken, beklentimiz ne yönde, ne işle alakalı kullanacağımız onlara göre hedef belirleyip kıyaslama yapmalıyız. Örnek vermek gerekirse düğün çekimi, ya da organizasyon çekimi yapacağız. Bunun için DSLR dediğimiz fotoğraf makinesi tercih edebiliriz. Çünkü sensöre giren ışık diğer makinelerden daha fazla olacağı için vereceği performans daha iyi olacaktır. Objektifi değişen makineler marka olarak Canon, Nikon, Sony tavsiye edebiliriz. Objektif seçenekleri çok yoğun olduğu için bu kamera markalarından her kitleye hitap edecek seçenekler sunmaktadır. İç ve dış mekanda güzel sonuç almak istiyorsak Canon, İç mekan ve stüdyo çekimi yapacaklar Nikon, Video ağırlıklı çalışacaksanız Sony tercih edebilirsiniz. Özellikle aynasız kategorisinde başarılı videolar çekilebilir. Ama satış grafiğine bakıldığında, en çok tercih edilen, pazarın %65’ine sahip olan Canon markasıdır. Bunun başlıca sebepleri Canon’un vermiş olduğu destek, ekipman ve objektif seçenekleri rakiplerine oranla çok fazladır.

Objektif (Lens) Tavsiyeleri

Objektiflerin kullanım amacı ve yerleri ayrı ayrıdır. Mesela portre çekeceğiz ya da video çekeceğiz bunun için sabit lenslerden düşük diyaframlı olanları tercih etmeliyiz. Örnek verecek olursak Canon 50 mm 1.8 dünyada en çok satan ve her fotoğrafçının çantasında olması gereken bir lens. Canon 50 mm kendi arasında farklılıkları vardır. 1,4 diyarfram olanı 1,2 olanı, kırmızı bilezikli, sarı bilezikli olanları var. Detaylandırmak gerekirse lensler 3 halka şeklinde oluşur.

  • Gri halka Lens ; Gri halka dediğimiz başlangıç seviyesinde düşük bütçeli olan lensler.
  • Sarı Halka Lens; sarı bilezik dediğimiz diyaframı düşük lensin cam kalitesi daha iyi dolayısı ile gri lense göre daha iyi sonuç vermektedir. Buna bağlı olarak fiyatları biraz daha yüksektir.
  • Kırmızı Halka Lens ; Bu lensler profesyonellerin tercihidir. Prime lens dediğimiz cam kalitesi yoğunlaştırılmış ve rakam olarak yüksek lenslerdir.

Tabi bu seçimi ihtiyaç ve bütçenize göre belirlemelisiniz. Ama Canon 50 mm 1,8 olanı bile inanılmaz derecede yüksek performans göstermektedir. Bu lensi çiçek, böcek, video macroda kullabilirsiniz. Fakat ufak objeler için kuyumcular özellikle yüzük, küpe, takı çekimleri için macro lensleri tercih etmemiz gerekmektedir. Bunlarda 50 mm macro, 60 mm macro, 100 mm Macro lenslerle Canon Satışa sunmuştur.

Birde tak gez dediğimiz lensler var. Standart lenslerin dışında (18-55mm) 18-135 mm, 18-270 mm 18-200 lens aralıkları var. Bu lenslerin içindeki elementlerin sayısı çoğaldığı için diyaframı düşük veremiyor, teknoloji buna izin vermiyor. Fakat toplumda şöyle yanlış bir algı var, ben bir lens alayım herşeyi bu lesn ile çekeyim. Evet olabilir ama istediğiniz verime ulaşmanız mümkün olmayacaktır. Bu işi ticari yapanlar için şiddetle 2,8 düşük diyaframlı lens almalarını tavsiye ediyoruz. Bu lenslerin performansı, keskinliği çok iyidir. Büyüttüğünüz zaman piksel kaybı kumlama olmaz.

Uzak çekim için lens tavsiyesi verecek olursak. Zoom lensleri tavsiye ediyoruz. Bu lensler 70-200 mm, 70-300mm 75-300 mm gibi gibi sıralayabiliriz.

Geniş açı lensler genellikle emlakçıların kullandığı lenslerdir. 10-18 mm Canon markasının çok sattığı bir lens modelidir. Full Frame cihazlar için 16-35 mm, 17-40 mm alabilirsiniz. Balık gözü dediğimiz, genelde internet ortamında muse sağa sola ilerlettiğimiz zaman porje detayını gösterdiğimiz resimlerde kullanılır. Bunun için Sigma lens veya Canon 8 mm lens tercih edebilirsiniz.

Lens çeşitliliği çok fazladır ve dolayısı ile bunun sonuda yoktur. Bahsettiğimiz lens çeşitliliklerinin aynıları çoğunlukla Nikon, fuji ve sony markalarında da da bulunmaktadır. Bu lensleri tercih ederken elimizdeki kameramız ile uyumuna dikkat etmeliyiz.

Netice olarak lens e ihtiyaç duyuyorsak amaç ve bütçe belirlemeyiz sonrasında alacağımız lensle karar vermeliyiz. Yinelemek gerekirse kamera almak istiyorsanız önceliği lense vermek gerekir. Kamerada megapiksel seviyesinin yüksek olması genelde büyük baskı yapanlar için gereklidir. Bu arada dünyada 5 megapiksel üzerine baskı yapacak cihaz olmadığından, kameramızın 50 megapiksel olması daha iyi fotoğraf çekebileceği anlamına gelmemektedir. Örnek vermek gerekirse vücudümüz sağlam ama gözlerimiz görmüyor. Yani net görmek için sağlıklı gözlere ihtiyacımız vardır. İyi fotoğraf çekmemiz için iyi lenslere ihtiyacımız vardır. Canon, Nikon, Sony markalar 18-55 gibi standart lensleri basit, kötü altı diyafram veren ekonomik lesnler ile satışa sunuyor. Buda kameranın maliyetini düşürüyor. İyi bir lens kullandıkları zaman maliyet artacak ve satışlar düşecektir. Ekrano dönen wi- li kamera almaktansa modeli düşük tutup bütçemizin çoğunu lense yatırmalıyız. Sonuçta bunu bir kere yapıyoruz. Kullanmayacağımız ürüne para vermemeliyiz.

Fotoğraf Makinesi Ekipmanları ve Aksesuarları

Fotoğrafçılık iyi bir kamera ve lens almakla da bitmiyor malesef. Fotoğraf makinesi ekipmanları aksesuarlarını da bulundurmak gerekiyor. Bugün bir kompakt makine alırsanız cüzdanınıza, arabanızın torpidosuna koyarsınız ama beklentiniz çok fazla olmasın çünkü; sadece sizi optik zoomu olması yanıltıyor. Ama verdiği sonuç inanın bir cep telefonunun çektiği fotoğraftan ya da videdodan fazla olmayacaktır. Ve günümüz şartlarında fiyatlarıda çok düşük değil, kompakt kameralara o fiyatları vermenin pek bir anlamı yok. O fiyatlara objektifi değişebilen DSLR alabilirsiniz. Aynasız makineleri daha yoğunlukla organizasyon, film, ve video çekimlerinde ticari kullananlar tercih edilmektedir. Performansı videoda ve taşınabilirliği daha kolay olduğu için ayrıca görsel açıdan fotoğrafçılıkta göze hoş gelen gymball a takılabildiği için aynasız makineler tercih edilmektedir. Makalemizde üzerine basa basa lens tavsiyesinde bulunduk. Lensinde kendi içinde ekipmanları vardır. UV filtre

  • UV Filtre; Uv filtre ne işe yarar? Makine aldığımız zaman kesinlikle iyi bir objektif seçimi yapmalıyız. Ve bu objektifin önüne uv filtre almalıyız. Uv filtre ultraviyole ışınlarını kıran, objektifi tozdan yağmurdan, parmak izinden koruyan, düştüğü zaman bile objektifin değil de filtrenin zarar görmesini sağlayan koruyucu camdır. Telefonun ekranını koruyan kırılmaz cam gibi düşünebilirsiniz. Uv filtre objektifinize takılı kalacak, objektifin bir parçası olarak işlev görecektir.
  • Polerize Filtre; Dış mekanda özellikle yatay ışınları dikeye çevirip, görüntü kalitesini arttırmakla beraber yansımayı kıracak, camdaki gölgeleri kaldıracak ve suyun altını görmezken çevirdiğimizde görmemizi sağlayacak, gözle görmediğimiz bulutlar ortaya çıkacaktır. Çift halkayı çevirerek kullanabileceğimiz ring filtredirler. Uv filtrelerin üzerine takılarak kullanılırlar.
  • Uzun Pozlama Filtreleri ; Nd filtreleri, efeckt filtreler, Macro çekim için macro filtreler, difizör yumuşatıcı filtreler vardır.

Filtreler almamız gereken önemli ekipmanlardandır. Makine için yedek pil çantamızda bulunması gereklidir. Yola çıktığımızda uğraşımızın yarım kalmasını istemeyiz. Tepe flashı olsa çok iyi olur. Özellikler gece çekimi yapacak olanlar, ters ışık kullanacak olanlar ya da ürün çekimi için kullanacak olanlar tüketiciler çantasında speedlite tepe flashı bulundurması yararına olacaktır. Bu işi tam anlamı ile yapmak istiyorsanız ekipmanlarınızı taşımak için sırt çantasına ihtiyaç duyacaksınız. Tripot bu işin olmazsa olmazlarındandır. Tripot titreşimi ortadan kaldırıyor. Uzun pozlamada kullanılabilir. Zaman ayarlı kumanda alabilirsiniz.

İkinci El Fotoğraf Makineleri ve Lensleri

Tavsiyelerimizde belirttiğimiz gibi bütçemizin büyük kısmını lenslere ayırmalıyız. Sıfır kamera almak yerine ikinci el DSLR fotoğraf makinesi tercih edebiliriz. İkinci el fotoğraf makinesi satan yerler genelde İstanbul Sirkeci tarafında bulunmaktadır. Eğer ikinci el fotoğraf makinesi alan dükkanlar ya da 2, fotoğraf makinesi alan yerler arıyorsanız iletişim numaralarımızdan bizleri arayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

WhatsApp WhatSapp Hattı